Gelence_freskó_4

Gelence

Az El Camino, a híres spanyolországi zarándokút Santiago de Compstella után még tartalmaz egy rövid útszakaszt, amely kivezet a tengerpartra. Ezt a végső állomást nevezik így: Finisterre (a latin finis terrae – a föld vége elnevezésből).

A Mária útról készült képsorozat végén hasonló okból szerepel a Gelencei templom képe. Ez a legkeletebbi gótikus templom. A nyugati civilizáció legkeletebbi maradványa, tanúja.

Egyszer egy erdélyi barátommal gyalogoltunk a Mária úton. Arról beszélt, hogy mintha a mai székelység nem találná a hivatását, identitását, helyét a világban. Valaha a székelység a határainkat védte, de most ezek a határok átrajzolódtak. A barátom azt mondta, hogy talán ma is hasonló küldetése lehetne a székelységnek, mint évszázadokon át volt: védeni – már nem a fizikai, hanem – a szellemi határt, az értékeinket, gyökereinket, hitünket, a család értékét, az evangéliumi életet.

A magyar nép évszázadokon át hősiesen védte az európai kultúrát, a keresztény hitet és civilizációt. Ebben a küzdelemben véreztünk, fogytunk, gyengültünk. Sokszor nem sok köszönetet kaptunk azért a helytállásért. Azonban ma is ugyanez a küldetésünk. Védőbástyaként védeni az értékeket, az élet, a család, a hit, a gyökereinkhez való ragaszkodás értékeit.

Kontakt

Most nem vagyunk elérhetőek. Küldjön elektronikus levelet és mi válaszolunk Önnek.

Not readable? Change text. captcha txt