A Biblia és a kereszténység meggyőződése, hogy az ember földi életének vége a természetes halál kellene, hogy legyen (vö. MTörv 32,39; Jób 2,9-10; Bölcs 16,13; Róm 14,7; Szent Ágoston, De civitate Dei 1,17). Az emberi élet sok szenvedés között is végtelen érték. Az ember nem egy állathoz hasonlít, amelyet eltaposnak, hogy ne szenvedjen.

Nederland, Amstelveen, 2 juli 2002 The Netherlands, Grandma Mulder-Nadort choose herself to stop eating (and drinking the last four days), she died after 52 days. She was looked after by her family in her own house. Oma Mulder-Nadort stierf op 89 jarige leefdtijd in haar eigen vertrouwde omgeving. Ze werd bijgestaan door haar dochter Hetty en zoon Hans. Oma koos zelf om te sterven door geen voedsel meer tot zich te nemen. Dit heeft ze 52 dagen volgehouden. De laatste 4 dagen dronk ze ook geen water meer. Oma was altijd goed ter been en woonde nog vrij zelfstandig thuis. Ze had nog nooit naar het ziekenhuis gehoeven, nooit een dokter gezien. Ze kende haar eigen huisarts niet. Totdat ze ten val kwam en bedlegerig werd. Oma wilde niet naar een verpleegtehuis. Haar dochter Hetty nam de verzorging op zich en twee maal daags kwam de wijkverpleging helpen met wassen. Uiteindelijk stierf Oma een zachte dood op 2 juli 2002 0m 20.35 uur. Ze kon terug kijken op een goed leven. Foto: Henk Braam/Hollandse Hoogte

Egy kórházban egyszer egy férfi odament az orvoshoz, és kérte, hogy segítse át a halálba az anyját, aki már régóta szenved. Az orvos bólintott, egy nagy adag morfiumot szívott fel az injekcióstűbe, odamentek a betegágyhoz, beszúrta a tűt, de nem nyomta bele a morfiumot az asszony testébe, hanem azt mondta a férfinak: „Adja be maga.” Az megrökönyödött: „Megöljem az anyámat?” „Miért – kérdezte az orvos – azt elnézte volna, hogy én ölöm meg?”
Ugyanakkor az egyház azt is tanítja, hogy az embernek van joga méltósággal meghalni. Az orvostudománynak óvakodnia kell a beteg túlkezelésétől. A beteg nem kötelezhető arra, hogy mesterséges és rendkívüli eszközökkel a lehető legtovább meghosszabbítsa az életét. Joga van nemet mondani egyes rendkívüli kezelésekre, és ilyen módon a természetes meghalást választani.

Kontakt

Most nem vagyunk elérhetőek. Küldjön elektronikus levelet és mi válaszolunk Önnek.

Not readable? Change text. captcha txt