TEREMTÉSVÉDELEM

A huszonnegyedik órában születik meg Ferenc Pápa Tanítása a Laudato’Si kezdetű enciklikája. Az enciklika hívőnek és nem hívőnek is szól, de különösen szól a világ vezetőinek, ideértve minden felelős döntéshozót a kormányok és a gazdasági birodalmak élén. Az utolsó pillanatban vagyunk, hiszen ma már tény, hogy környezeti rendszereink a talajtól, a növény és állatvilágon keresztül az óceánokig és a légkörig kritikus állapotba kerültek, és néhány éves, tízéves időléptékben lesznek olyan térségek ahol a minimális, biztonságos életfeltételek is megszűnnek. És, bizony ma már azt sem valószerűtlen, hogy akkor már nem tíz és százezres, hanem ennek a sokszorosa lesz majd az ún. környezeti menekültek száma, és nemcsak a háború, hanem a pl. a vízhiány kergeti őket biztonságosabb területek felé. Akkor már „falakkal” nem védekezhetünk, ezért meg kell előzni, és ott kell kezelni, még idejében a fenyegető ökológiai és az abból következő humán katasztrófát.

Sokkal határozottabb, szigorúbb és világosabb, jogilag érvényesíthető nemzetközi szabályok közé kell szorítani a világgazdaság működését, nemcsak az éghajlatváltozás következményeinek csökkentése, hanem egy sor más sérülékeny környezeti rendszer elpusztításának megakadályozása érdekében, ideértve pl. a biodiverzitás, az erdők, az ivóvíz kérdéskörét. Huszonöt éve folynak erről rendkívül bonyolult, sokszor átláthatatlan nemzetközi egyeztetések, szinte eredmény nélkül. Amilyen eredményről beszámolhatunk, hogy a múlt század nyolcvanas éveinek közepén született nemzetközi egyezmények segítségével, pl. a savas esők a fejlett világban eltűntek, valamint az ún. ózon lyuk is csökkenni kezd. Minden más erőfeszítés szinte eredmény nélküli.

Környezet a „Közös Otthonunk”

semmi sem közömbös számunkra ezen a világon…

KÖRNYEZET és TÁRSADALOM
KÖRNYEZET és TÁRSADALOM
a modern társadalom akkor lesz képes megoldást találni az ökológiai válságra, ha...
a környezeti válság emberi gyökere
ÁTFOGÓ ÖKOLÓGIA
ÁTFOGÓ ÖKOLÓGIA
Ferenc pápa szerint: "egyetlen és összetett társadalmi-környezeti válságról van szó..."
PÁRBESZÉD
NEVELÉS és LELKISÉG
NEVELÉS és LELKISÉG
a megoldás kulcsa új életstílusra való átállás
ÖKOLÓGIAI MEGTÉRÉS

Szeretetteli Gondoskodás

A Magyar Katolikus Egyház roma/cigány pasztorációs irányelvei

Székely János
Te del o Del baxt!
Cigány népismeret I. rész

Székely János
Te del o Del baxt!
Cigány népismeret II. rész

CIGÁNYPASZTORÁCIÓ

Hitsegély, szegények- idősek védelme, szociális támogatás

Az egyház lényegéhez tartozik a szegények iránti megkülönböztetett szeretet. Ha nem tudunk különleges szeretettel fordulni a romák sajátos kultúrájú közössége felé, akkor sérül az Egyház katolicitása, hitelessége. A cigánypasztorációban különösen fontos a néhány fős csoportokban való igehirdetés, ahol a résztvevők az érzéseiket kifejezhetik, ahol párbeszéd alakulhat ki pap és hívők között. A zene segít az elmélyülésbe, a hangulat építésben az örömhír átadásában. A cigánypasztorációt nem lehet „kívülről” végezni. A bizalmatlanságot leküzdve, velük együtt érezve, gyakran otthonaikba látogatva kell az örömhír közvetíteni.

Az Egyház küldetése elsősorban nem a szociális és kulturális problémák megoldása, hanem mindenekelőtt az evangélium hirdetése.

körlevél

Mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs bizottságának vezetője, szeretném röviden ismertetni a Vándorlók és Útonlevők Pápai Tanácsa „Irányelvek a cigánypasztorációban” című dokumentumának (Orientamenti per una pastorale degli zingari 2005; ezentúl: Orientamenti) néhány gondolatát. Ezáltal szeretnék iránymutatást és bátorítást adni roma testvéreink evangelizálására.

NANOS és MÁRIA
CIGÁNYKERESZTELŐ
ÓBUDAI TÁBOR 2016

SZENTMISE CIGÁNY- ÉS MAGYAR NYELVEN

Hittankönyv

SZÜLETÉS
SZÜLETÉS
az Elsőpillanat
KERESZTELŐ
büszke lehet a nevére, tehetségére minden ember, kereszteld meg gyermekedet Isten nevében
HÁZASSÁG
HÁZASSÁG
egész Életedre szól
ESKÜVŐ
házasság, hűség, gyermekáldás mind Istennek tetsző események szentelj egy napot a templomi fogadalomra
LELKIISMERET
LELKIISMERET
Figyelj rá
LELKIISMERET
legyél aktív idős korodban is, tompítsd a kiszolgáltatott helyzeted, keresd a CIV segítségét
IDŐSGONDOZÁS
IDŐSGONDOZÁS
Ne hagyd el Magad
VÉGTISZTESSÉG
legyél aktív idős korodban is, tompítsd a kiszolgáltatott helyzeted, keresd a CIV segítségét

Szegényeket mentő ÖTLETEK helye

építsük együtt a csodát, hinned kell…
osztd meg velünk gondolataidat, elképzelésedet,
hogyan segíthetsz?

Növekedjünk együtt

Elkezdhetjük?

Kontakt

Most nem vagyunk elérhetőek. Küldjön elektronikus levelet és mi válaszolunk Önnek.

Not readable? Change text. captcha txt